.   Επιστροφή Αρχική σελίδα Αρχική           
                                                     ..: Μ Ν Η Μ Ε Ι Α - Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α Πηγές Τριών Χαρίτων :..
.
    ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  στο Δημαρχείο 

  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 
  εκτός Δημαρχείου  

  ΠΑΙΔΕΙΑ 

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  
   *Ανακοινώσεις
   *Δελτία Τύπου
   *Αποφάσεις
.

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ 

  ΙΣΤΟΡΙΑ 6.000 ΧΡΟΝΩΝ  

  ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  

.

  ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ
  για τον Ορχομενό  
  Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α 

 
  Πηγές Τριών Χαρίτων

ΤΟ ΤΟΠΙΟ

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ (Μυθολογία)
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ στη ζωγραφική ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ στη γλυπτική

           Στους βόρειους πρόποδες του Υφάντειου λόφου, στο βορειοδυτικό άκρο του Ορχομενού, βόρεια από τον τάφο του Μινύα, δυτικά της Παναγίας της Σκριπούς και κάτω από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων συναντάμε την Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης ή πηγή των Χαρίτων (Κάρκαρη την λένε οι ντόπιοι), σε θέση πλούσια σε φυσική ομορφιά και στολισμένη με θρύλους και μύθους. Σ' αυτήν οι αρχαίοι Ορχομένιοι κατέβαιναν για νερό από πελεκημένη στο βράχο σκάλα, γιατί μέχρι εκεί έφτανε η λίμνη της Κωπαΐδας.

           Κατά την ελληνική μυθολογία εδώ γεννήθηκαν οι θυγατέρες του Δία και της Ευρυνόμης, οι τρείς Χάριτες που συνόδευαν τη θεά Αφροδίτη. Η Αγλαΐα (λάμπουσα), η Ευφροσύνη (χαρά της ψυχής), και η Θάλεια (ανθίζουσα τα φυτά), εδώ έλουζαν τα αλαβάστρινα κορμιά τους με τα δροσερά νερά της Ακιδαλίας πηγής. Όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, στην Ακιδαλία πηγή οι Χάριτες έλουζαν την Αφροδίτη, την αρωμάτιζαν και την έντυναν με τον "αμβρόσιο πέπλο" που τον ύφαιναν αυτές οι ίδιες.


Οι Τρεις Χάριτες με την Αφροδίτη
μετά το μπάνιο της
(Annibale Carracci, 1605-1610)

Η διαδρομή.

           Ο επισκέπτης από τον πεζόδρομο που αρχίζει ακριβώς απέναντι από την Παναγία της Σκριπούς, σε 250 μ. θα φτάσει στην Ακιδαλία πηγή.

     Από εδώ μπορεί να συνεχίσει τον πεζόδρομο δίπλα στις πηγές του Μέλανα ποταμού (Μαυροπόταμος), μέσα σε καταπράσινο και μεγάλης φυσικής ομορφιάς τοπίο. Θα δει το νερό σε πολλά σημεία να αναβλύζει από τον βράχο παγωμένο και πεντακάθαρο.

     Σε 500 μ. Θα συναντήσει το πρώτο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας (δείτε περισσότερα στο αντίστοιχο θέμα) και λίγο παρακάτω (200 μ.) μπορεί να ξαποστάσει στον περίβολο από το γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, πάντοτε δίπλα στο ποτάμι.

     Συνεχίζοντας και σε 100 μέτρα περίπου θα βρεί το αναψυκτήριο που κατασκεύασε ο Δήμος. Στο γραφικό περιβάλλον του μπορεί να απολαύσει το αναψυκτικό, τον καφέ, το ποτό και γευστικά μεζεδάκια.

     Αφού προσπεράσει και το αναψυκτήριο σε 200 μέτρα θα φτάσει σ΄ένα πανέμορφο τοπίο με κρυστάλινα νερά. Είναι το σημείο που οι Ορχομένιοι ονομάζουν "Πηγές" και που χρησιμοποι-ούσαν και χρησιμοποιούν για κοντινές εκδρομές (όπως για παράδειγμα την πρωτομαγιά).

     Τέλος συνεχίζοντας τον δρόμο δίπλα στο ποτάμι και σε 500 μ. θα συναντήσει και το δεύτερο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας, που είναι φημισμένη σε όλη την Ευρώπη. Την όμορφη αυτή διαδρομή μπορεί κανείς να την πραγματοποιήσει είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο.

 

Μνημεία-Αξιοθέατα
Ο Θολωτός τάφος
ή Θησαυρός του Μινύα
Αρχαίο Θέατρο-Ωδείο
Μακεδονική ακρόπολη Ορχομενού
Το κάστρο του Γλα
Ακρόπολη αρχαίας Ακραιφνίας
Ναός
Πτώου Απόλλωνα
Το Ηρώον του Πτώου (Καστράκι)
Προϊστορικό σπήλαιο "Σαρακινό"
Παναγία της Σκριπούς
’η Νικόλας στα Καμπιά
Ναός Αγίου Σώζοντος
Ναός Αγίου Γεωργίου Ορχομενού
Ναός Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου
Ναός Αγίου Βασιλείου
Ναός Ζωοδόχου Πηγής ή ’η Βλάσης
Αγία Τρίτη
Μονή Πελαγίας
Κωπαΐδα
Πηγές Τριών Χαρίτων
Λίμνη Υλίκη
Σκροπονέρια
Εκτροφεία πέστροφας
.
 
        Δήμος Ορχομενού | Υλοποίηση & Διαχείριση: Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Ορχομενού