Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού η ημερίδα με τίτλο «Βία και Παραβατικότητα: Οικογένεια-Σχολείο-Κοινωνία», υπό τη διοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον και διάδραση ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Τζαβάρας Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μονοχάρης Ευθύμιος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Καραβαγγέλη Βασιλική, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τσεκούρας Κωνσταντίνος, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης κα Κιούση Ελένη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, πλήθος εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών του τόπου μας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο εμπνευστής της και Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού κ. Πατσαλής Κωνσταντίνος, καλώντας παράλληλα το  Δήμαρχο κ. Τζαβάρα, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά βίας που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Πρώτη στο βήμα η κα. Χουλιάρα- Σιδερά Παναγιώτα, Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, μίλησε για το διαχωρισμό βίας και εκφοβισμού και την έκφανσή τους σε όλο το φάσμα των αμφίδρομων σχέσεων παιδιών-γονέων-εκπαιδευτικών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να καλέσει στο βήμα τα παιδιά ώστε να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους από τη δική τους σκοπιά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η κα. Γεωργούση Αικατερίνη, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, και ο κ. Καπλάνης Κωνσταντίνος, Κοινωνικός Λειτουργός, εξηγώντας το ρόλο τους στο χώρο του σχολείου, αναφέροντας μεθόδους αντιμετώπισης και πρόληψης της βίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σχολική έμφυλη βία, όπως την αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι ίδιοι καθημερινά ανάμεσα στα παιδιά.

Τέλος, ο Υπαστυνόμος Α’ και Επικεφαλής του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Βοιωτία κ. Λιάπης Δημήτριος ανέφερε με στατιστικά στοιχεία την αύξηση των περιστατικών βίας κατά τα τελευταία έτη και προέτρεψε όλους να δημοσιοποιούν στις αρχές την όποια κακοποίηση έχουν υποστεί ή υπάρξει μάρτυρες.

Κοινό συμπέρασμα ομιλητών και κοινού, το οποίο συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις, ήταν η συλλογικότητα και η επικοινωνία που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις σε μια κοινωνία, η κατανόηση, η πρόληψη της βίας και η ενδυνάμωση του ατόμου μέσα από την οικογένεια και το σχολείο.

Η 5η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, του οποίου η ανεξέλεγκτη χρήση, όπως συζητήθηκε στην ημερίδα, έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της βίας ανάμεσα στους νέους μέσω διάφορων κοινωνικών εφαρμογών.